Activiteiten 'Den Hopstaak'

Programma 
lokaal dienstencentrum Den Hopstaak

Stoelyoga met Mel

Datum: De exacte data hangen uit op het infobord aan zaal Aurelia
Prijs: gratis
Locatie: OPcura, zaal Satijn

Stoelyoga bestaat uit het uitvoeren van milde yogahoudingen vanop een stoel. Stoelyoga zorgt er onder andere voor dat jouw spieren en gewrichten soepel worden, verscherpt je motoriek en maakt je bewuster van je lichaam.

Handwerk in Den Hopstaak

Datum: dinsdag 8 en 22 november / dinsdag 13 en 27 december (elke tweede en vierde dinsdag van de maand om 14.00 uur)
Prijs: gratis
Locatie: Opcura, zaal Aurelia

Heb je zin om je brei- of haaktechnieken op te frissen bij een leuke babbel? wil je leren breien of haken? Heb je een brei- of haakproject waar je wat hulp bij kan gebruiken? Of wil je meewerken aan versieringen voor de buurtwerking? Wat je handwerkvraag ook is, we proberen samen een antwoord te vinden!

 

NOVEMBER

OUDERENWEEK VAN 18 T.E.M. 27 NOVEMBER 2022

Van 21 tot en met 27 november 2022 is het Ouderenweek (voorheen gekend als de Seniorenweek). Tijdens deze week zetten we graag onze dienstverlening aan de ouderen in Opwijk in de kijker.

tijdens de Ouderenweek bieden we ons vervoer binnen Opwijk naar Den Hopstaak gratis aan. Kom je graag naar één van de activiteiten in Den Hopstaak? Kaarten op woensdag, langskomen naar het infopunt ouderen op vrijdag, komen eten in het sociaal restaurant of gewoon even een praatje komen maken in de cafetaria? Reserveer dan je vervoer vóór 18 december 2022 via T 052 36 59 14 of E denhopstaak@opcura.be. voorwaarden: 65+, inwoner van Opwijk en beperkt in je mobiliteit.

Ontbijtbuffet

Datum: vrijdag 18 november - 9.30 uur tot 11.00 uur
Prijs:  € 12,00 - gratis voor bewoners van de serviceflats
Locatie: Opcura, zaal Aurelia

Laat je deze voormiddag verwennen met een heerlijk uitgebreid ontbijtbuffet. Alle 65-plussers uit onze gemeente zijn welkom. Inschrijven (en betalen) kan t.e.m. vrijdag 21 oktober 2022 aan het onthaal van woonzorgcentrum De Oase, Kloosterstraat 75 te Opwijk.

Aperitiefconcert
met Jan Couck en Paule Corthier

Datum: maandag 21 november - 10.30 uur tot 11.30 uur
Prijs: gratis
Locatie: Opcura, zaal Aurelia

Wat is er mooier dan de week vrolijk in te zetten met een muzikale noot? Kom langs, geniet van zeemzoete melodieën, heerlijke sfeermuziek en stap al neurieënd de namiddag in! Tijdens het aperitiefconcert bieden we een glaasje cava en hapjes aan tegen een democratische prijs. Geniet aansluitend van een maaltijd in het sociaal restaurant (reserveren vóór vrijdag 18 november 2022).
Het aperitiefconcert is gratis. Meer info over het sociaal restaurant vind je in de inkomhal van het woonzorgcentrum De Oase.

Verantwoord bewegen: Zit-turnen

Datum: dinsdag 22 november - 14.00 uur tot 15.45 uur
Prijs:  gratis
Locatie: Opcura, zaal Satijn

Bewegen is goed voor je motoriek en je geheugen. Het helpt je fit te blijven. Het is goed voor de ademhaling, bloedcirculatie, spieren en botten. Het verkleint het risico op botbreuken. Ook heeft het een positieve invloed op de mentale gezondheid, jouw evenwichtorgaan en het vergroot jouw zelfredzaamheid. Heel veel voordelen dus!
Anderzijds is het belangrijk je te realiseren dat sporten ook risico's met zich meebrengt wanneer je ouder wordt. De kans op blessures aan botten, pezen en spieren wordt groter en de genezing van blessures duurt langer. Het is dus van belang om op een verantwoorde manier te bewegen, bijvooorbeeld door zit-turnen. We starten de namiddag met een sessie zit-turnen en sluiten af met een gezond tussendoortje.

SMART-café: foto's maken
(i.s.m. Bibliotheek Opwijk en Avansa)

Datum: vruhdag 25 november - 14.00 uur tot 17.00 uur
Prijs:  € 5,00
Locatie: Opcura, zaal Satijn

In het SMART-café ben je welkom met je tablet of smartphone. Het is geen cursus, maar een gezellig moment. Samen met anderen ontdek je de mogelijkheden van je toestel. Je leert er beter mee werken en ervaringen uit te wisselen. Tijdens elke sessie staat een onderwerp centraal. Een ervaren begeleider geeft uitleg en antwoorden op je vragen. Dit SMART-café zit boordevol tips en trucs om mooie foto's te maken met je toestel. Je krijgt meer uitleg over de verschillende camera's en je leert werken met de instellingen van je foto-app.

Praktische info: Breng je smartphone, tablet en toebehoren mee. Voor deze workshop heb je de gegevens van je Apple ID of je Google-account nodig. Inschrijven t.e.m. vrijdag 18 november 2022 via E denhopstaak@opcura.be, T 052 36 59 14 of www.avansa-hallevilvoorde.be.

Krasse Buurt

Datum: vrijdag 25 en zaterdag 26 november

Al enkele jaren op rij vergroten we door het project 'Krasse Buurt' de aandacht voor ouderen in de buurt. Dit jaar willen we jullie opnieuw uitdagen om ook verbonden te blijven met dit buurtproject.
Ken je iemand bijzonder in de buurt waarbij een bezoek, een duwtje in de rug of een lekkere attentie met fijne bemoedigende boodschap het verschil kan maken? Ontdek je buurt, plan een bezoekje of ga een nieuwe ontmoeting aan. Of zet een vertrouwde ontmoeting verder en neem de gelegenheid om een uitgesteld buur(t) bezoek te laten plaatsvinden.

Verras een 75-plusser uit de buurt met een ZOET gebaar en een gezellig samenzijn. Kom op vrijdag 25 november 2022 tussen 10.00 uur en 12.00 uur of zaterdag 26 november 2022 tussen 10.00 uur en 12.00 uur gebak voor 2 personen afhalen in Lokaal Dienstencentrum Den Hopstaak, Kloosterstraat 75, 1745 Opwijk en deze bezorgen aan je krasse buur. Reserveren kan via E denhopstaak@opcura.be of T 052 36 59 40. Elke deelnemer ontvangt een kraslotje en maakt kans op een prijs.

Workshop: kerstkaarten maken

Datum: dinsdag 29 november 2022 - 14.00 uur tot 15.45 uur
Prijs:  € 5,00 - € 2,00 reductietarief
Locatie: Opcura, zaal Satijn

In deze digitale tijden blijft het leuk om een persoonlijk kaartje te sturen. Geef je kaartjes een nog meer persoonlijk tintje door ze zelf te maken!
Kom langs en maak een vijftal wenskaartjes. Annie stelt enkele technieken voor en begeleidt je hierbij.

DECEMBER

Themanamiddag: Rouw en verlies
i.s.m. Forum Palliatieve Zorg

Datum: dinsdag 6 december  - 14.00 uur tot 15.45 uur
Prijs:  gratis
Locatie: Opcura, zaal Satijn

We worden allemaal op ons levenspad geconfronteerd met verlies en rouw. Rouw is het proces dat je doormaakt wanneer je iemand of iets verliest. Dat kan gaan om een geliefd persoon, maar ook om je mobiliteit of autonomie (zelfstandigheid). Iedereen rouwt uniek, op zijn eigen tempo en eigen manier.

We staan stil bij:

  • Hoe rouw eruit kan zien.
  • Wat je kan doen wanneer iemand niet meer verder kan of moeite heeft om het leven weer op te pikken.
  • Wat kan helpen om mensen in rouw te ondersteunen, wat je kan zeggen en doen.

Bloemschikken:
Breng de kerstsfeer in huis

Datum: dinsdag 13 deember  - 14.00 uur tot 15.45 uur
Prijs:  € 5,00 - € 2,00 reductietarief
Locatie: Opcura, zaal Satijn

Geen kerst zonder een zelfgemaakt bloemstukje! Christiane haalt opnieuw haar meest originele ideeën boven om een bloemstuk te maken waarmee we onmiddellijk de kerstsfeer in huis halen!

Praattafel mantelzorgers

Datum: woensdag 14 december  - 13.30 uur tot 15.30 uur
Prijs: gratis
Locatie: Opcura, zaal Satijn

Als mantelzorger draag je veel zorg voor je naaste, maar wie draagt er zorg voor jou? Tijdens deze praattafel bieden we voldoende ruimte om ervaringen en tips uit te wisselen met andere mantelzorgers. Je krijgt de kans op je verhaal te vertellen. Klinisch psycholoog Sofie Moens (Medisch Centrum Opwijk) begeleidt het gesprek.

Tijdens de duur van de praattafel kan je naaste ondersteund worden in het Centrum voor Dagverzorging.

Inschrijven t.e.m. vrijdag 9 december 2022 via E denhopstaak@opcura of T 052 36 59 14.

Kerstfilm: De familie Claus 
én pannenkoeken

Datum: dinsdag 20 december  - 14.00 uur tot 15.45 uur
Prijs:  € 5,00 - € 2,00 reductietarief
Locatie: Opcura, zaal Satijn

De familie Claus is een Vlaamse kerst- en familiefilm uit 220 met Jan Decleir en Mo Bakker in de hoofdrollen, geregisseerd door Matthias Temmermans.

Jules claus houdt helemaal niet van Kerstmis. Terwijl zijn mama moet werken, brengt Jules tijdens de kerstvakantie veel tijd door in het speelgoedwinkeltje van zijn opa. Daar ontdekt hij een magishe sneeuwbol die zijn wereld voorgoed door elkaar zal schudden en begint hij langzaam steeds meer te houden van de 'mooiste tijd van het jaar'.
Na de film zijn er pannenkoeken voor iedereen!

Muziekale namiddag met 't Vertier

Datum: dinsdag 27 december  - 14.00 uur tot 15.45 uur
Prijs:  € 5,00 - € 2,00 reductietarief
Locatie: Opcura, zaal Satijn

Hierbij 'het verhaal' van 't Vertier... Over de doopvont gehouden in september 2018 met een eerste optreden al op 22 november 2018 !!! Ze stellen zichzelf even voor:

"De conceptie is een medisch wonder welke we uit de lokale , nationale en internationale pers gehouden hebben. Wij zijn ontstaan uit twee baarmoeders, namelijk de twee schoonzussen Lut en Marleen (Cami & Du bois). Zij vonden dat je eens een zeker leeftijd bereikt hebt nogal gemakkelijk de boeken toegingen. Beiden bezitten een mooie stem die ze graag delen. Je weet hoe dat dan gaat: willen we eens..., we zouden eens ... Met andere woorden, een uitdaging dus.
Met alle respect, maar een gewoon koor was 'te gewoon'. Lut zat heel dicht bij de bron, de muziekacademie van Lebbeke waar kan gejaagd worden op 'loslopend wild'! Daarom heeft 't Vertier als basis mensen van de muziekacademie van Lebbeke.
De bedoeling was en is nog steeds samen populaire liedjes brengen, zowel Nederlandstalige als anderstalige. 't Vertier is GEEN koor, wel een zeer hechte groep gelijkgezinden (op muzikaal vlak dan toch), zonder directieven, zonder dirigent, met inspraak en inbreng van ieder lid.
In functie van de nakende fusies hebben we dan ook niet geaarzeld talenten aan te trekken van buiten Lebbeke. Als we de geruchten mogen geloven dat Lebbeke Dendermonde gaat 'binnenpakken', hebben we ook een vijftal Dendermondenaren aangetrokken, plus daarbij echt iemand van over de grens, weliswaar de provinciegrens, een toffe dame uit Opwijk.
Onze bezetting is 10-koppig. Zes dames en vier heren, bijgestaan door de zeer belangrijke 'knopjesman' Jo. Waar wij ook speciaal in zijn, geen klavier- of toetsenbord bij ons, enkel snaarinstrumenten zoals vier akoustische gitaren of viool.
Onze doelstelling is en blijft de mensen een aangename tijd brengen, waarbij ze zelf mee kunnen doen met de liedjes. Daarom ook onze definitie van 'sing-a-longband' in 't schoon Vlaams een 'meezingband'."